6 SZUPER HATÉKONY TIPP, MIÉRT NEM MEGY AZ IZOMTÖMEG NÖVELÉS GYORSABBAN!

Te sem tudsz izomtömeget felszedni vagy legalábbis nagyon nehezen? Ne ess kétségbe, olvasd el ezt a néhány tippet, és ha betartod, garantáltan megváltozik a helyzet.
6 indok, ami miatt NEM építesz izomzatot. Tudjuk és értsük meg, hogy milyen a testalkatunk, hogy könnyebben elérjük a céljainkat!Az interneten sok-sok étrendet találsz, de ezek nagy rész ÁLTALÁNOSÍTOTT. Ezek is jók, a lényeg, hogy elkezd valahol. Aztán, ahogy beleásod magad, egyre több tudományos és táplálkozástudományi okosság is felmerül, és innen ismered fel, hogy egy alapszintű, vagy haladó írást olvasol. Mindegyik segít.
Az általánosítás a kezdethez elég, de ez hibázik a legtöbbször. Egyszerűen nem passzol Rád, és a speciális helyzetedre a kapott tanács. Ilyenkor történik az, amit már sokszor írtam Neked – muszáj önmagadat figyelned, és saját magadon kísérletezned. Nincs senki más, aki jobban ismerhetne, saját magadnál. Teljesen egyedi vagy, ezért szajkózom, hogy fordulj befelé, és hallgasd mit sugalmaz a saját szervezeted.
Az emberek ennek ellenére imádják a címkéket, és kategóriákat. Ezért vannak olyan testtípus csoportosító rendszerek, amelyekkel megpróbáljuk megspórolni ezt az időigényes, kipróbálós életutat, és egyszerűen csak választani egy skatulyát. Ne érts félre, ez a csoportosítás is jó dolog. Minden egy lépcső ahhoz, hogy a végén önmagadhoz juss el.
Az a helyzet, hogy ha megértjük, hogy milyen a testünk típusa, akkor valószínűbb, hogy a megfelelő étrendi formát választjuk, a legkényelmesebb edzésmódszerrel, így pedig könnyebben hozzájuthatunk a csúcsformánkhoz. SZENVEDÉS nélkül.
Azt hajtogatja mindenki, hogy küzdeni és harcolni kell azért, hogy lefogyj, vagy hogy megizmosodj, pedig mi lenne, ha egyszerűen csak elkezdenél úgy edzeni ahogy szeretsz, és azt enni, amivel egyensúlyban vagy? Ha harcolsz valami ellen, az MEGERŐSÖDIK. Ha küzdesz valami ellen, az fennmarad.
Csináljuk szeretettel, akkor minden megváltozik.
Biztos vagyok benne, hogy ismerősök ezek a testtípus elnevezések: ektomorf, mezomorf, endomorf. Hogy ne legyek unalmas, újdonságokat is betettem az írásomba.
Hol kezdődött ez az egész?
Mehetünk vissza 1940-be, amikor William Herbert Sheldon, egy amerikai pszichológus kifejlesztette ezt a teóriát. Sheldon szerint, mindannyian ebbe a 3 féle szomatotípusba tartozunk, vagy hogy bonyolódjon máris, ezeknek a kombinációjába. A genetikai készletünk határozza meg, hogy melyik szomatotípus variációba tartozunk.
Tehát ez az amerikai pszichológus azonosított 3 testtípust, amelyet a genetikai háttér határoz meg. Sheldon kutatómunkája valóban izgalmas tényeket tárt fel a fizikai külsőnkkel kapcsolatban. Ahogy persze lenni szokott, néhány építő darabka azonban rendesen félrecsúszott, és ez az egyszerű és nagyszerű teória letért az útjáról.
Észrevetted, hogy azt írtam, hogy Sheldon pszichológus volt?
Azután, hogy felfedezte és azonosította a 3 féle szomatotípust, és leírta hogyan osztályozzuk az embereket ezek alapján, Sheldon továbbment. Azt állította, hogy a kategóriája alapján a személyiség jegyek is felsorolhatóak, és az adott személy karaktere is felírható. Például szerinte, az ektomorf alkatúak hajlamosak arra, hogy nyugtalanok és magányosak legyenek. A mezomorfok bátor kockázatvállalók és az endomorfok szeretik a kényelmet, a finom ételeket és a társasági életet.
Voltak kutatók, akik elutasították Sheldon “selejtes” állításait, és azt gondolták, hogy ez az egész csak spekuláció. Ennek ellenére, az igazság valahol BENNE van, mert a mai napig használjuk, ha semmi egyéb támpontunk nincs arról mit csináljunk.
A helyzet az, hogy ha az izmaid fogyatkoznak, vagy fel sem épülnek, akkor ÁLTALÁBAN a zsírszövet mennyisége növekszik a korod előrehaladtával. Hogy miért nem erősödsz, annak ellenére, hogy edzel és jól eszel, egészségügyi problémákat is jelenthet a háttérben. Tételezzük fel, hogy egészséges vagy, és VALÓBAN jó az étrended, és sportolsz is.
Mi okozza ilyenkor a sikertelenséget?
1. Ez tehát az első indokom.
Nem ismered a tested. Tehát adom a gyors, 3 féle szomatotípus áttekintő anyagát, melyekből kiindulhatsz: (betettem egy képet, hogy könnyebben azonosíthasd magad)
Sheldon testtípus tanai arra (is) kiválóak, hogy meghatározd, mekkora az izomzatépítő kapacitásod. Egy ektomorf férfi klasszikusan magas, hosszú és sovány. Erős anyagcserével rendelkező emberek, akiknek a pajzsmirigy funkcióik megakadályozzák a testüket abban, hogy nagy izomzatot építsenek.
Az ektomorf férfiaknak tehát nehezebb dolguk van, és sokat és többet kell edzeniük az eredményekhez. A mezomorf és az endomorf emberek könnyebben építenek izomzatot, de a zsírpárnáik is gyorsabban felépülnek. A mezomorfok természetes módon atletikusak, gyorsan formába kerülnek akár a zsírrétegeket, akár az izomzatukat nézzük.
Ez azt jelenti, hogy az ektomorf férfiaknak befellegzett?
Nem, dehogy. Neked csak többet kell edzened, és sokkal többet enned, jó minésű ételekből. Valójában a 3 féle típus közül, csak az ektomorfok azok, akiknek nehézségeik vannak az izomzatépítéssel. Nekik alacsonyabb a tesztoszteronszintjük, enyhén gyengébben az emésztési funkciók, és ezért némileg kevesebb anabolikus építőanyag kering a testükben. Ez okozza a lassabb izomzatépítést.
A fantasztikusan pörgő anyagcsere előnye, hogy nem híznak el, de extra izomzat építéshez masszív kalória bevitelre van szükségük. Mindez persze megint csak általánosítás, de remélem egy keretrendszert tudok adni ahhoz, hogy ektomorf alkatként is erősödhess.
De most jön a lényeg!
A legtöbbünknek a 3 féle alaptípus kombinációjából áll össze az alkati típusunk. Ezért ha átolvastad a 3 féle verziót és nem találod meg az igazi, Rád illőt, akkor se aggódj. Lehetséges, hogy mezomorf vagy, de endomorf jellemzőid is vannak például.
Másféle, közkedvelt kategóriák a “körte-alkat”, amely egyszerűen az ektomorf jegyeit tartalmazza a felső testre, és az endomorf jegyeit az altestre. Az “ alma-alkat” ennek az ellentéte, endomorf a törzs rész, és ektomorf az altest. Ezért nem kell túl erősen ragaszkodni egyik szabályhoz sem.
Amire figyelned kell:
1. milyen könnyen pakolsz fel zsírrétegeket, és melyik testrészedre
2. mennyire nehezen tudsz izomzatot építeni

Ha ezt a két sarokpontot ismered a saját testeddel kapcsolatban, akkor menedzselheted a szénhidrát beviteled, és megállapíthatod mennyi kardióra és erőedzésre van szükséged.
2. Egyszerűen nem eszel eleget!
Lehet, hogy azt hiszed elegendő kalóriát fogyasztasz, de ha nem jönnek az izmok, és az erő, akkor ez nem így van. Nem csak fehérjére van ahhoz szükséged, hogy növekedj. Igaz, hogy az új irányelveknek megfelelően, magas zsír, magad fehérje, és alacsony szénhidrát fogyasztással dolgozunk a férfi sportolók étrendjében, azért ez hátrány is lehet, ha vékony a testalkatod.
Ez a táplálkozási irány ahhoz a legjobb, hogy szálkásodj, fokozd az egészségi állapotod, de ahhoz nem a legtutibb, hogy az inzulin kiválasztásoddal befolyásold az izomzatépítést a testedben. Szénhidrátokkal, és inzulinnal vagyunk képesek kreálni anabolikus környezetet a szervezetünkben, és ezt kell erő edzéssel és nagy súlyos edzésekkel kombinálnod ahhoz, hogy növekedj.
A szénhidrátok ráadásul a glikogén raktáraid is feltöltik – ezek az izmaidban lévő szénhidrát raktárak – és ha magas intenzitással edzel, ez az üzemanyag utánpótlásod. Ha vékony a testalkatod, és kell az izomzat, akkor zabpehellyel, rizzsel, zöldség gyökerekkel, mézzel tölthetsz, de ebből a célból készülnek a Peaknél a szénhidrátok is, amelyekkel több kalóriát vehetsz magadhoz. Ektomorf férfiak is léteznek – nem feledkezünk meg Rólad sem.
3. Nem eszel elegendő mennyiségű fehérjét (aminosavat)!
Miközben a kutatások azt írják, hogy edzés után elegendő 20 gramm fehérjét fogyasztanod ahhoz, hogy stimuláld az izomfehérje szintézised, az interneten általában 1-3 gramm fehérje/testsúly kilogramm mennyiséget javasolnak a szakoldalak. Az biztos, hogy ha ettől még nem fogsz gyorsabban növekedni. Viszont ezzel nagyon lelassítod azt a folyamatot, amely az izomzatod LEépíti.
Az írásom alján megtalálod azt a klinikai vizsgálatot, ami leírta, hogy 3 gramm fehérje/testsúlykilogramm mennyiség fogyasztása 1 éven keresztül sem okozott problémát az emberekben, ellenben a test összetétel pozitív irányban változott, azokhoz képest akik nem vittek be ennyi fehérjét.
Légy biztos abban, hogy legalább 1-1,5 gramm a fehérjebeviteled testsúly kilogrammonként, ha erősödni akarsz.

4. Nem is edzel!
Ez egy általános hiba, ami gyakran előfordul. Nem edzel nagy súlyokkal az edzőteremben. Az izolációs gyakorlatokra fókuszálnak a legtöbben. Alapgyakorlatokra van szükséged, nagy súlyokkal, mert ez okozza az anabolikus környezetet a szervezetedben.
A tesztoszteron valóban fontos, és anabolikus hormon a testedben, amely az izomzatod növekedését indíthatja meg akkor ha rendesen edzel. A guggolás, felhúzások, súlyemelés és ezek variációi hozzák a tömeget, és fokozzák a tesztoszteron kiválasztásod. A 6-10 ismétléses szetteket végzel az edzőteremben, ez fokozza a legnagyobb mértékben a tesztoszteron kiválasztásod, és legalább 3-5 alkalommal kell edzened hetente.
5. Az edzésintenzitásod túl magas!
Ugye ez a szabotázs. 🙂 A sportoló férfiak gyakran azt hiszik, hogy a több a jobb, és a több edzés hozza a gyorsabb eredményeket. Ilyenkor hosszan edzenek, és magas ismétlés számmal. Ha nem megy az izomzatépítés akkor hatékonyabban kell edzened, nem többet.
Étrend – Pihenés – Edzés: így jön fontossági sorrendben az a 3 tevékenység, ami az atletikus megjelenéshez szükséges. Ha kardiózol valamennyit az jó dolog, de ne vidd túlzásba. Arra, hogy csökkentsd a stressz hormon szinted és a fittséged megmaradjon, tökéletes megoldás.
Úgy kell megváltoztatnod a gondolkodásod, ahogy egy sprinter gondolkodik. Rövid, robbanékony edzésmódszerek hozzák az izomzatot, és így a futógépre is felállhatsz. Heti 2 alkalommal bőven elég ilyen sprinteket végezned, 50-100 méteren, 5-6 szettel. Legalább 2 perces pihenőid legyenek a szettek között, hiszen az a célod hogy olyan gyorsan fuss ahogy bírsz, az égető érzés megjelenése nélkül.
6. Mindig van egy egyszerű megoldás!
Ha továbbra sem megy az izomzatépítés, térj vissza az alapokhoz. Nem kellenek a fancy edzőtermi gépek, egyél sok és jó minőségű ételt, sok szénhidrátot, fehérjéket, aminosavakat, és el fogod érni a célod.
Remélem segítettelek ezzel az írással.

Innen ingyenesen 2 vékonyabb srác edzés és étrendjét is letöltheted! Kérd el bátran!

Google Plus megosztás

Készítette: Meleg Film Felirat

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólásod! :)