Hamam / Törökfürdő

színes, szinkronos, török-olasz-spanyol romantikus dráma, 96 perc, 1997

 Francesco a magabiztos és független fiatal építész feleségével, Mártával dolgozik Rómában. Egy nap levelet kap a Török Nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Felesége sürgetésére odautazik, és kiderül, hogy öröksége egy törökfürdő. A kezdeti idegenkedés után egyszerre csak magával ragadja ez a világ, amely teljesen más, mint az addig megszokott életstílusa. Úgy dönt, hogy marad.

Google Plus megosztás

Készítette: Robi Sagi

8 megjegyzés:

 1. Nekem nem igazán tetszett ez a film. Adva van egy jó történet, de valahogy nem sokat hoztak ki belőle. A film rendezője nem volt elég merész - tökös, hiányzott a melegség realisztikus ábrázolásmódja és szerintem az operatőr nagyon "szégyenlősen" fényképezte az erotikus jeleneteket! Amiért érdemes megnézni az a témaválasztás(történet) és a magyar szinkronszínészek alakítása. Nálam az IMDb 6/10 ! Kösz a feltöltést!

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem igazi művészfilm. Nem a melegség realisztikus ábrázolása a cél, egy igazi művészfilmben erre nincs is szükség. Itt arról van inkább szó, hogy miként a meleg identitás egyfajta keresési folyamat eredményeképpen alakul ki (vagy nem alakul ki), úgy a fűhős a többszörös identitáskeresésében a melegség is egy a sok közül. Amikor végre Törökországban megtalálja a gyökereit és elkezdi az identitását megtalálni, akkor bukik el, mivel a török társadalom nem tolerálja a homoszexualitás nyílt vállalását. Azért a film készítői okosan kigondolták azt, hogy míg a hamam zárt környezetében szexuálisan minden megtörténhet, addig ez kint tabu, illetve tabu továbbá ezt nyíltan kimondani. A "libido nefas", azaz a kimondhatatlan vonzalom, mely a középkor óta a melegség szinonimája, itt valóban kimondhatatlan ebben a kultúrában és vállalhatatlan. Tehát ha a hősünk valóban megtalálja az identitását, a török gyökereit, akkor szükségszerűen el is kell veszítenie azt. Ebben rejlik a hatalmas dráma, amit ez a film közvetít.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Ferzan Ozpetek! (a film rendezője)
  Mi, akik az utóbbi 30 évben filmeket nézünk, nem olvadunk már el az ismert kliséktől (apró titkok, homoerotika, gyökerek keresése, a mobil csörgés helyetti levélpapírrezgés, egyszerű emberek - egyszerű lakásban...). Tessék már valami eredeti sztorival előállni!
  Néhány szép utcarészlet, fürdő, finom török ételek és egy csipetnyi török zene – de SEMMI más világrengető! A legjobb jelenet meg az volt amikor mindnyájan vacsorakor ülnek az asztal körül miközben a főszereplő (az ő ,,megváltójuk,,) alszik az asztalra borulva és …… az egész török család ,,áhitattal,, bámulja. Ez tényleg ,,aranyos,, volt.
  ,,Woody Allen mondta, hogy ha valaki elokádja magát a színpadon, a nézőtéren mindig lesz valaki, aki azt mondja, hogy ez művészet.’’
  Na, ilyen ez a film is.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Igazmondó! Ez egy 1997-ben készult film. Szerelem, pasta, tenger, A Szaturnusz gyűrűjében, Szemközti ablak, Tudatlan tündérek...egyik film jobb, mint a másik :) Nekem ez a véleményem.

  VálaszTörlés
 6. Talán az első melegfilm,amit láttam. Ma már klasszikus, és kötelező!! :)

  VálaszTörlés

Köszönjük a hozzászólásod! :)